Wat is een goede omgangsregeling?
Er zijn verschillende omgangsregelingen mogelijk.
Enkele belangrijke vragen die je hierbij als ouders moet stellen zijn:
Hoeveel tijd kunnen de kinderen effectief bij beide ouders apart doorbrengen?
Welke wensen hebben jullie als ouders? Hoe zien de kinderen hun toekomst?
Enkele tips:
- Geef kinderen inspraak in de verblijfsregeling en ga samen met hen na of hun wensen hierin realistisch en realiseerbaar zijn. Het geeft kinderen het gevoel dat ze in deze onzekere periode ook invloed hebben op hun toekomst.
- Dwing de kinderen niet om te kiezen bij wie ze willen gaan wonen. Dit kan uitmonden in loyaliteitsconflicten naar één van beide ouders en het is een voedingsbodem voor conflicten tussen ex partners.
- Hoe realistisch en praktisch uitvoerbaar is de omgangsregeling die ouders hebben uitgestippeld? Regelmatig zie ik ouders vol goede bedoelingen een regeling afspreken die enkele maanden al moet worden terug gedraaid omdat deze in de praktijk niet werkbaar is.
- Elke omgangsregeling betekent voor de kinderen sowieso veel heen en weer reizen tussen beide ouders. Met zijn allen een goede planning opstellen, desnoods via een planbord, maakt dat kinderen het overzicht bewaren.
- Houd bij het opstellen van de omgangsregeling ook rekening met alle activiteiten en wekelijkse verplichtingen die de kinderen hebben. Denk aan school, sport en hobby activiteiten, contacten met familieleden.
- Het is belangrijk dat je, naast de omgangsregeling tussen jullie als ouders, ook stil staat bij andere contacten zoals die met de grootouders. Afspraken hierover kunnen ook in het ouderschapsplan opgenomen worden.
Een omgangsregeling moet getoetst worden op haar efficiëntie en op de praktische gevolgen voor zowel ouders en kinderen. Een goede omgangsregeling behoudt het evenwicht tussen de wensen van ouders en kinderen en wat in het dagelijkse leven werkbaar blijkt.